Over het terrein in Amsterdam-Noord zijn verschillende kleinschalige ondernemingen en organisaties verspreid; van een kinderopvang tot een bierbrouwerij. In het midden ligt een grasveld waar weleens livemuziek wordt gespeeld. Daar omheen staan loodsen, pipowagens en hutjes waar onder andere een rokerij, bakker en een café zich hebben gevestigd.
Zowel zijn broer als Timo zelf hebben een tijd in het restaurant van Noordoogst, Pof, gewerkt. Zijn vader is hier ook al jaren te vinden: eerst had hij een meubelmakerij (te zien op de foto), nu houdt hij varkens en kippen op Noordoogst. Voor Timo is deze plek er een van mogelijkheden en gemeenschapsvorming. ‘Het is zo jammer dat deze plek over een paar jaar weg moet van de gemeente. De mensen hier hebben echt geprobeerd hun sociale functie te bewijzen, maar het mocht niet baten.’ Het project laat zien dat circulair, verantwoord en lokaal eten produceren mogelijk is en tegelijkertijd ook de lokale gemeenschap ten goede komt.
Timo zelf is geboren en getogen in Amsterdam-Noord. Op de vraag of hij zich ook echt Amsterdammer voelt antwoordt hij van wel. ‘Maar niet in de zin dat ik er mega trots op ben. Ik moest mezelf op de middelbare school ook altijd verdedigen. Alles aan ‘de andere kant van het IJ’ hoorde namelijk niet bij Amsterdam. Tegenwoordig is dat natuurlijk heel anders, straks hoort zelfs Weesp bij de gemeente.’
Wanneer we bij de varkens aankomen is Timo’s vader al druk met de dieren in de weer. Een kleine groep van de beesten scharrelt door de wei en enkele varkens staan luid smakkend in de voedertrog. Deze varkens leiden een langer gezonder leven, zonder antibiotica en te kleine stallen maar uiteindelijk zijn ze er wel voor het vlees. ‘Natuurlijk is geen vlees eten beter, maar het is toch mooi om mensen te inspireren om minder maar ‘beter’ of ‘eerlijker’ vlees te eten’, vertelt Timo. Hij is dan ook gepassioneerd over goed, duurzaam eten en drinken. ‘Daarom kom ik hier zo graag. Hier kan ik mensen vinden met dezelfde waarden.’