Drie Hoornse musea besteden vanaf vandaag elk op zijn eigen wijze aandacht aan het thema 'eten en drinken'. Het Museum van de Twintigste Eeuw laat in de tentoonstelling 'Aan tafel' zien welke rol eten en drinken in de twintigste eeuw speelden. Het Affiche Museum toont in 'A la Carte' reclameposters waarmee allerlei soorten voedsel onder de aandacht gebracht werden. De tentoonstelling 'Smakelijk Eten' in het Westfries Museum tenslotte gaat over eten en drinken in de Gouden Eeuw.
#020today: 'Smakelijk eten' in Hoorn
De tentoonstelling start verrassend in het smaakvol ingerichte restaurant “De Verstandighe Kock, waar weliswaar niet écht gegeten kan worden, maar waar wel allerlei informatie over eten en drinken in de zeventiende eeuw kan worden ‘geconsumeerd’. Hierna wordt aan de hand van originele kunstwerken en rijk gedekte tafels de gang van het voedsel vanaf het land tot aan de gedekte tafel verbeeld. Voor deze tentoonstelling heeft het Amsterdams Historisch Museum in totaal maar liefst 26 werken uitgeleend, te weten 25 tekeningen en prenten van Jan Luyken en 1 tekening van Adriaen van Ostade.
Deze tekening van ‘De Backer’ is het ontwerp voor de eerste prent in Luykens beroemde beroepenboek ‘Het Menselyk Bedryf’ uit 1694. Het is niet toevallig de eerste prent: immers voedsel oftewel brood is een allereerste levensbehoefte van de mens.
Kijk hier voor meer informatie over dit object.