Dit weekend verscheen bij Uitgeverij Stokerkade de fraai vormgegeven gids Ontdek de Bieren van Amsterdam – Brouwerijen, Biercafés, Historie (224 p.; € 19,50). Het boek bevat een chronologisch overzicht van de biergeschiedenis van de stad. Het gaat in op de recente opleving van de biercultuur en de helft van het boek bestaat uit zes bierwandelingen. Aanleiding voor enkele vragen aan één van de auteurs, Kees Volkers.
#020today: Nieuw Bierboek
Ontdek de Bieren van Amsterdam
Over de bierhistorie van Amsterdam bestaat een grote variëteit aan publicaties. Wat was de aanleiding dit nieuwe, lijvige bierboek te gaan schrijven?
"Op de eerste plaats gebeurt er momenteel erg veel in de Amsterdamse biercultuur, die in de jaren '80 op sterven na dood was. Amsterdam heeft nu weer een leidende rol in Nederland. Er is wel één en ander geschreven, maar een handzaam overzicht ontbrak. En op internet wordt veel onzin (over)geschreven. Daarnaast hebben we een geografisch element willen toevoegen: waar heeft de bierhistorie sporen achtergelaten en waar gebeurt het nu?"
Wat vind je, los van de omvang van de steden, het meest opmerkelijk aan de bierhistorie van Amsterdam, als je die vergelijkt met die van Utrecht waar je eerder een gids over schreef?
"Twee dingen uit de 17de en 18de eeuw springen eruit: allereerst de schaal van de productie in Amsterdam, die te danken was aan het scheepsbier. Dat was echt een bulkproduct. Daarnaast waren er de immense problemen met de watervoorziening. De opkomst van de Beijersch Bierbrouwerijen in de 19de eeuw was ook nergens zo groot als hier. Uiteindelijk werden ze allemaal opgeslokt door Heineken."
Op dit schilderij van Gerrit Berkheyde uit 1670 zien we biertonnen op de schuit en de kade van de later gedempte Nieuwezijds Voorburgwal, waar Café Scheltema een begrip zou worden: een mix tussen verleden en heden van bier nabij elkaar. Dit was een uitgangspunt bij jullie bierwandelingen. Was het een moeilijke puzzel om tot zes boeiende routes te komen?
"Viel wel mee. Je probeert geografisch logische gebieden te onderscheiden en dan kijk je wat er in zo'n gebied uitspringt qua thema. Je ziet al snel dat de bierhistorie parallellen heeft met de Stadsuitleg van Amsterdam. In de ene wandeling kom je wat meer historie tegen dan in de andere. De wandelroutes zijn ook een manier om je materie te ordenen."
Heb je bij het samenstellen van de gids nog een pareltje ontdekt, dat je kunt aanbevelen?
"Ik vond Café Thijssen een erg aangenaam café: mooie plek, ongedwongen sfeer, goede bierkaart en leuke bediening. Maar er zijn er meer. Het aardige is inderdaad dat zo'n gids je dwingt om eens van je vaste routes af te wijken."
Klik hier voor meer informatie over het schilderij.
213 keer bekeken